Tips om voorspreiding van corona te voorkomen

De belangrijkste maatregelen die jij zelf kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen klinken misschien wat eenvoudig, maar kunnen het verschil maken en voorkomen. We zien op internet en social Media veel tips voorbijkomen, maar ken je deze tips allemaal al?

Gebruik papieren zakdoekjes

Door het gebruik van (zak)doekjes die je maar een keer kan gebruiken gooi je alles wat mogelijk het virus kan bevatten weg en zal je er niemand mee kunnen besmetten.

Geen handschoenen hergebruiken

Veel mensen die toch de deur uit moeten dragen handschoenen om zo te zorgen dat ze geen andere mensen of oppervlaktes aanraken. Vergeet niet dat je de handschoenen niet meerdere keren kan dragen. Gebruik daarom alleen wegwerphandschoenen. Desinfecteer je handen voordat je de handschoenen aantrekt. Doe dit vooral niet met handschoenen aan, want dan gaan ze juist kapot. Vergeet niet de handschoenen netjes in de prullenbak te doen na gebruik.

Thuis je schoenen uit

Trek bij thuiskomst je schoenen uit bij de deur. Schoenen zijn altijd al een bron van bacteriën en als je wil voorkomen dat je ze mee je huis in neemt is het buitenlaten van je schoenen een simpele maar effectieve manier.

Was je kleding en handdoeken

Ga je naar de supermarkt of zit je de trein om toch naar je werk te gaan bijvoorbeeld? Dan is het goed om je kleding te wassen bij thuiskomst. Kleding komt met veel oppervlaktes in aanraking en jij raakt je kleding ook regelmatig aan. Ga je langs bij mensen die kwetsbaar zijn, houdt er dan bijvoorbeeld ook rekening mee dat je schone kleding aan doet.

Hetzelfde geldt voor alle handdoeken en theedoeken in je huis, Was ze vaker en op hogere temperaturen. Zo neem je weer wat extra risico weg.

Was je handen regelmatig en grondig

Ben je op een openbare plek geweest, zoals het OV of supermarkt, was je handen dan grondig:

  • Wrijf de handen met zeep lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt
    zijn met zeep, neem ook de polsen mee;
  • Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in en tussen de vingers;
  • Spoel goed af met veel water;

Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog

Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het coronavirus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Als je niest komen deze druppels zelden verder dan 1 tot 2 meter. Via handen verspreiden zich gemakkelijk virussen zoals het nieuwe coronavirus. Veel mensen zitten ook (ongemerkt) met hun handen aan hun neus of mond. Door in je arm te niezen of hoesten, verklein je de kans om besmet te raken en anderen te besmetten met het nieuwe coronavirus.

Klachten

heb je last van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Blijf dan thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet meteen te bellen. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn. Worden de klachten erger, neem dan vooral wel contact op je huisarts!